Arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV)

Voor medewerkers van Vrije Universiteit Amsterdam

  • Minstens 70% inkomen tot de AOW-leeftijd
  • Dankzij je werkgever 31% premiekorting
  • Ruim 300.000 mensen gingen je al voor!

Lees hieronder de voorwaarden.

Wat zijn de voordelen?

Zeker van een stabiel inkomen tot AOW-leeftijd

Vrije Universiteit Amsterdam wil je graag vitaal houden. Zodat je iedere week met plezier naar je werk gaat. Niet alleen nu, maar ook nog over 10 jaar. Toch is uitval niet altijd te voorkomen. Je kunt ziek worden, maar ook een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit kan een flinke impact hebben op je financiële situatie. Het zal je maar overkomen. Je raakt (deels) arbeidsongeschikt. Daarom biedt Vrije Universiteit Amsterdam de mogelijkheid om je inkomen te beschermen.

Dankzij onze collectieve afspraken, sluit je makkelijk én voordelig een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Deze is interessant voor parttimers en fulltimers. Je bent zo zeker van een stabiel inkomen tot aan AOW-leeftijd.

Bekijk het verhaal van...

Ervaringsverhaal van Elise, moeder van 2 en docent

Denk je dat arbeidsongeschiktheid je niet overkomt? Dat dacht Elise (juf op een basisschool en 2 kinderen) ook. Ze kijkt terug op een moeilijke tijd. ''Thuis was het gewoon heel zwaar en dat resulteerde in een burn-out.'' Gelukkig had ze 4 jaar eerder een arbeidsongeschiktheidsverzekering gesloten. “Dat kwam enorm goed uit.” Doordat er geen financiële zorgen waren kon Elise rustig werken aan haar volledige herstel. Ze werkt nu weer tijdelijk.

Nu geen tijd? Liever wat later in de AOV verdiepen?

We begrijpen heel goed dat arbeidsongeschiktheid en deze verzekering geen onderwerp is waar je dagelijks mee bezig bent. Voordat je de verzekering afsluit, wil je vast eerst meer weten en je verdiepen in de mogelijkheden. Heb je later meer tijd? Of wil je het eerst bespreken met je partner? Laat dan hier je e-mailadres achter, dan herinneren we je later nog eens aan onze AOV.

Over de arbeids­ongeschiktheids­verzekering

Dekkingen
Vrije Universiteit Amsterdam biedt jou de kans je inkomen te beschermen bij arbeidsongeschiktheid. Je kiest zelf in welke situatie: bij gedeeltelijke en/of volledige arbeidsongeschiktheid. Bereken eerst je premie en kies daarna je dekking.

Gezondheidsvragen
Bij het aanvragen van de verzekering stellen we je gezondheidsvragen. Zo kunnen we het risico dat we verzekeren goed inschatten. Als je nog geen 6 maanden in dienst bent of tijdens een actie, doen we dit niet. Lees de voorwaarden.

Kosten
Je premie hangt af van je salaris. Dankzij je werkgever krijg je 31% premiekorting. Bereken hieronder je maandpremie.
Na ontvangst van je polis incasseren we eenmalig via je bankrekening € 40 distributiekosten. Als verzekeraar zijn we wettelijk verplicht dit bedrag apart in rekening te brengen.

   

 

Er is iets fout gegaan met het ophalen van de werkgever.
Neem contact op met onze klantenservice

Vragen of hulp nodig?

Loyalis is sinds 2002 dé specialist op het gebied van inkomen en zekerheid. We helpen we jouw je inkomen te beschermen bij arbeidsongeschiktheid. Zodat je langdurig zeker bent van een stabiel inkomen en eventuele geldzorgen voorkomt. Maar liever nog doen we er, samen met je werkgever, alles aan om uitval te voorkomen. Dit doen we door je ook te ondersteunen bij vitaliteit, preventie, verzuim en re-integratie.

Voor informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering, of andere vragen of hulp, kun je terecht bij de medewerkers van onze klantenservice.

Vragen en antwoorden

Hoe werken de dekkingen van Loyalis?

Hieronder staat algemene informatie over de mogelijke dekkingen die Loyalis aanbiedt. De dekking die jij kunt afsluiten, hangt af van je cao en de afspraken met je werkgever. Wil je weten of je al bent verzekerd en met welke dekking? Kijk op je verzekeringsbewijs (polis) of in MijnLoyalis.

Dekking bij minder dan 35% arbeidsongeschiktheid
Onder de 35% arbeidsongeschiktheid ben je officieel niet arbeidsongeschikt, want je kunt dan nog voldoende (meer dan 65%) inkomen zelf verdienen. Daarom ontvang je in deze situatie geen WIA-uitkering van het UWV. Het inkomensverlies dat je leidt omdat je voor 35% niet meer kunt werken, dekt de Cao Nederlandse Universiteiten af voor minstens 90%. Pas vanaf 35% arbeidsongeschiktheid vult Loyalis, i.p.v. je cao, je inkomen aan (zie hieronder). Zo ben je niet onnodig verzekerd en betaal je minder premie.

Dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (35-80%)
Vanaf 35% arbeidsongeschiktheid ontvang je een WIA-uitkering van het UWV en mogelijk ook nog arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze uitkeringen van de overheid en je pensioenfonds zijn vaak tijdelijk en ontoereikend. Vooral als je niet meer werkt, daalt je inkomen in deze situatie fors. Loyalis vult dan je inkomen langdurig aan.

Je krijgt van Loyalis:

  • een aanvulling tot minstens 70% van je verzekerd inkomen tot AOW-leeftijd en
  • ook een aanvulling bij een inkomen van meer dan 70% van het verzekerd inkomen
  • mogelijk een aanvulling pensioenopbouw bij invulling van minder dan 50% restverdiencapaciteit (volgens het UWV).

Voorbeeld: inkomen bij 35-80% arbeidsongeschiktheid zonder werk. Oranje is de uitkering van Loyalis.

Dekking bij volledige arbeidsongeschiktheid (80-100%)
Als je volledig arbeidsongeschikt bent, krijg je een WIA-uitkering van het UWV en mogelijk ook nog arbeidsongeschiktheidspensioen. Bovenop deze uitkeringen van de overheid en je pensioenfonds, ontvang je van Loyalis een gegarandeerde extra uitkering van 10% van je verzekerd inkomen tot AOW‐leeftijd.

Voorbeeld: inkomen bij duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid (IVA 80-100%) zonder werk. Oranje is de uitkering van Loyalis.

De bovenstaande afbeeldingen zijn een eenvoudige weergave van de werkelijkheid en gaan uit van een inkomen tot maximum dagloon (zie uwv.nl).

Dekking bij gedeeltelijke + volledige arbeidsongeschiktheid (0-100%)
Wil je verzekerd zijn in beide gevallen? Sluit dan onze complete dekking af. Dan ben je zeker van een stabiel inkomen bij zowel gedeeltelijke als volledige arbeidsongeschiktheid. Zie de bovenstaande afbeeldingen. In oranje zie je de uitkeringen van Loyalis.

Hoe werkt de aanvraag en acceptatie?

Je kunt je bij ons verzekeren onder gunstige voorwaarden als:
-je in vaste of tijdelijk dienst bent bij een werkgever in een van onze sectoren.
-je in het buitenland woont en in Nederland werkt, ABP-pensioen opbouwt en recht hebt op een WIA-uitkering.
-je een Wajong-status hebt gehad of onder de Participatiewet valt én recht hebt op een WIA-uitkering.

Je kunt deze verzekering niet afsluiten als oproepkracht (met 0-uren- en min/max-contracten).

Wanneer gaat de verzekering in?
Je bent verzekerd vanaf de datum die staat vermeld op je polis, het bewijs van je verzekering. Nadat je de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij ons hebt aangevraagd, ben je direct verzekerd bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval.
Gezondheidsvragen kunnen onderdeel zijn van ons acceptatieproces. Het kan in dat geval wat langer duren voordat je verzekering (met volledige dekking) ingaat en je je polis ontvangt. Op de polis staat de ingangsdatum van je verzekering vermeld.

Gezondheidsvragen
Als je in de eerste 6 maanden van je indiensttreding of tijdens een actieperiode deze verzekering aanvraagt, hoef je geen gezondheidsvragen te beantwoorden. In alle andere gevallen stellen we wel enkele gezondheidsvragen. Waarom we dit doen? Inzicht in je gezondheid helpt ons het risico dat we verzekeren goed in te schatten. Soms gaat het om veel geld, want we keren uit tot AOW-leeftijd. Voorbeeld: als je op je 25e arbeidsongeschikt wordt, ontvang je van ons zo’n 40 jaar een uitkering. Dit is al gauw een bedrag van zo'n € 300.000. Als we meer informatie over je gezondheid nodig hebben, kan het wat langer duren voordat je verzekering ingaat. Bekijk ons medisch proces.

Aanvragen als...

...je ziek bent
Als je ziek bent en verzuimt, kun je je toch bij ons verzekeren. Er zijn 2 situaties mogelijk:

  • Tijdens verzuim de verzekering aanvragen met gezondheidsvragen
    Als je ziek bent en verzuimt, kun je de verzekering wel bij ons aanvragen, maar we sluiten dan bestaande ziekte(s) en aandoening(en) uit van de dekking. Tegen bestaande ziekte(s) en aandoening(en) bij aanvang van de verzekering kun je je namelijk niet verzekeren.
  • Tijdens verzuim de verzekering aanvragen zonder gezondheidsvragen
    Als je minder dan 6 maanden in dienst bent, tijdens een actieperiode of bij aanvang van een nieuw AOV-contract van je werkgever, is het gunstig om je te verzekeren, ook al ben je op dat moment ziek. We stellen je dan namelijk geen gezondheidsvragen. Een voordeel, want zo voorkom je eventuele medische uitsluitingen op je polis.
    -Herstel je weer? Dan gaat de dekking van de verzekering in na minstens 4 onafgebroken weken van volledig herstel en werkhervatting. Vanaf dan ben je volledig verzekerd zonder eventuele medische uitsluitingen op je dekking (of wachttermijn).
    -Herstel je niet en leidt de oorzaak van je verzuim tot arbeidsongeschiktheid? Dan heb je geen recht op onze uitkering.

...je (deels) arbeidsongeschikt bent
Dan kun je je ook verzekeren. Dit kan alleen leiden tot recht op een uitkering in deze gevallen:
- Je herstelt volledig van je bestaande arbeidsongeschiktheid. Word je daarna opnieuw ziek en arbeidsongeschikt? Dan heb je mogelijk wel recht op onze aanvullende uitkering.
- De mate van arbeidsongeschiktheid neemt tijdens de looptijd van de verzekering toe door een andere oorzaak dan de oorzaak waardoor je in eerste instantie arbeidsongeschikt bent geraakt en die al bestaat bij aanvang van de verzekering.
Dit geldt alleen als je bij aanvang deels arbeidsongeschiktheid bent (35-80%). Al ingetreden risico’s kunnen we immers niet verzekeren.

...je bijna de AOW-leeftijd bereikt
Je kunt de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij ons aanvragen tot minder dan 3 jaar voor de AOW-leeftijd.

...je al verzekerd bent bij arbeidsongeschiktheid

  • Al verzekerd bij Loyalis? Ben je al op individuele basis bij ons verzekerd, vraag dan toch de verzekering van je werkgever (online) bij ons aan, want je profiteert dan van premiekorting en bent dus goedkoper uit. Na je aanvraag, beëindigen we automatisch je individuele AOV-polis en zetten deze om naar de collectieve, voordeligere variant van je werkgever.
  • Al verzekerd bij een andere verzekeraar? Je beslist zelf of je wilt overstappen naar Loyalis. Vergeet niet om je huidige verzekering elders op te zeggen nadat de verzekering bij ons is ingegaan (na ontvangst van je polis).

...je nieuw in dienst bent (minder dan 6 maanden)
Minder dan 6 maanden in dienst? Dan kun je zonder gezondheidsvragen te beantwoorden de verzekering afsluiten. Zo regel je inkomenszekerheid snel en voordelig.

Lees de polisvoorwaarden.

Ik werk parttime. Kan mij dan ook verzekeren?

Ook als je parttime werkt, kun je je inkomen bij ons verzekeren. Met onze AOV ontvang je bij arbeidsongeschiktheid een aanvulling tot minstens 70% van je verzekerd inkomen. Of het zinvol is om je parttime-inkomen te verzekeren? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Heeft je partner een inkomen dat alle lasten dekt en houd je zelfs nog iets over? Dan is de urgentie voor een AOV misschien lager dan als je er alleen voor staat. Realiseer je wel dat er ook voor je partner best wat kan veranderen als jij arbeidsongeschikt raakt. Die krijgt er dan misschien wel extra zorgtaken en kosten bij, bijvoorbeeld voor kinderopvang. Houd dus rekening met veranderingen in de toekomst en eventuele (UWV-)toeslagen. Als je twijfelt, laat je dan informeren.

 

Wanneer moet ik een wijziging doorgeven aan Loyalis?

Het is belangrijk om wijzigingen die betrekking hebben op je persoonlijke situatie tijdig door te geven. Veel voorkomende wijzigingen zijn een andere werkgever, extra dekking, verhuizing, het melden van ziekte/arbeidsongeschiktheid en herstel. Je kunt wijzigingen snel en veilig doorgeven via MijnLoyalis. Of kijk bij wijzigingen doorgeven.

Is deze verzekering nodig als je al zo’n soort verzekering bij je hypotheek hebt?

Dat hangt af van de voorwaarden van je huidige verzekering bij je hypotheek. Dekt deze alleen de hypotheekaflossing? In welke situatie; bij gedeeltelijke en/of volledige arbeidsongeschiktheid? En waaraan is de uitkering gerelateerd; de hoogte van de aflossing of je inkomen? De verzekering van Loyalis beschermt je hele inkomen, niet alleen je woonlasten. Je behoudt minstens 70% van je verzekerd inkomen waardoor je al je rekeningen, en niet alleen je hypotheek, kunt blijven betalen.

 

Kan ik de arbeidsongeschiktheidsverzekering voortzetten als ik uit dienst ga?

Ja, je kunt de verzekering voortzetten. De eerste stap is om Loyalis op de hoogte te stellen van je nieuwe werkgever. Geef de wijziging werkgever aan ons door binnen 6 maanden na het verlaten van je vorige werkgever en binnen 4 weken na het starten bij je nieuwe werkgever. Dit kun je doen via MijnLoyalis of dit online wijzigingsformulier. Of neem contact op met onze klantenservice.

Er zijn 3 mogelijke scenario’s:

  1. Je nieuwe werkgever is ook aangesloten bij ABP: Loyalis stelt een nieuwe polis op met de naam van je nieuwe werkgever, waarbij dezelfde voorwaarden behouden blijven.
  2. Je nieuwe werkgever is niet aangesloten bij ABP: Loyalis doet je een nieuw voorstel, mogelijk zonder premiekorting.
  3. Je wilt verzekerd blijven zonder werkgever: Dit is mogelijk met de Loyalis AOV Algemeen.

Waarom moet ik eenmalig €40 distributiekosten betalen voor het afsluiten van mijn dekking?

Na het afsluiten van een verzekering, betaal je eenmalig € 40 distributiekosten. Verzekeraars zijn wettelijk verplicht om deze distributiekosten apart in rekening te brengen. We moeten transparant zijn over onze kosten en dienstverlening. Zo mogen we kosten voor advies en distributie niet meer in de premie verwerken, maar moeten we deze apart in rekening brengen. Bij Loyalis is er geen sprake van advisering, we rekenen alleen kosten voor de totstandkoming van de verzekering. Na ontvangst van je polis (verzekeringsbewijs) incasseren we daarom eenmalig via je bankrekening € 40 distributiekosten.

Je betaalt eenmalig € 40 distributiekosten als je:
- je verzekert via het semi-collectieve AOV-contract van je werkgever
- je verzekert op individuele basis (dus zonder tussenkomst werkgever)
- je deels (automatisch) collectief bent verzekerd en vrijwillig een extra dekking bijsluit

Kan ik de verzekering (tussentijds) wijzigen of beëindigen?

Je kunt uiteraard je arbeidsongeschiktheidsverzekering (dekking) wijzigen of beëindigen.

Wil je je bestaande dekking wijzigen?
Het wijzigen van een complete dekking naar alleen een gedeeltelijke of volledige dekking kan door te mailen naar aov@loyalis.nl.

Wil je je verzekering beëindigen?

Dan kan via MijnLoyalis of dit digitale opzegformulier. Bij de beëindiging van je verzekering geldt een opzegtermijn van 1 maand. We beëindigen je verzekering 1 maand na de eerste van de maand, nadat we je opzegbericht hebben ontvangen. Als je opzegt in januari? Dan eindigt je verzekering op 1 maart.


Meer verdiepen? Meld je aan voor het AOV webinar

Wil je meer weten over de inkomensrisico's bij arbeidsongeschiktheid, deze verzekering en je mogelijkheden? Bekijk dan het AOV webinar. Onze specialist legt je in 20 minuten alles kort en krachtig uit. Daarna ben je goed op de hoogte en weet je wat de voordelen van verzekeren zijn. Het helpt je bij je keuze om je inkomen wel of niet te beschermen bij arbeidsongeschiktheid. Meld je aan voor het webinar van Loyalis via onderstaande button.
Vrije Universiteit Amsterdam | AOV | Loyalis