In de huidige krappe arbeidsmarkt wisselen medewerkers vaker van werkgever. Een van de redenen voor het veranderen van baan is stress, in combinatie met een te hoge werkdruk. Beperkte (door)groeimogelijkheden spelen ook een rol. Ook volgen nieuwe manieren van werken elkaar in een razendsnel tempo op. Flexibel zijn en je vlot kunnen aanpassen. Het wordt van medewerkers van verschillende generaties verwacht en gevraagd.
De sleutel tot succes van bovenstaande uitdagingen is de focus op de vitaliteit van je medewerkers. Ondersteun jij hier voldoende in als HR-professional of werkgever? Dit zijn de 5 belangrijkste vitaliteitstrends in 2024:
1. Vitaliteit stimuleren bij verschillende generaties op de werkvloer
De gemiddelde werkvloer is drukbezet met babyboomers, generatie X, Z én millennials. Deze verschillende generaties op de werkvloer komen met verschillende behoeftes voor hun vitaliteit. Maar hoe stimuleer je de vitaliteit bij deze verschillende generaties? De oplossingen daarvoor kunnen wél hetzelfde zijn. Eén van deze oplossingen zijn arbeidsvoorwaarden waarmee je de vitaliteit van medewerkers stimuleert. Daarnaast hebben jonge generaties vaker beter ontwikkelde digitale vaardigheden. Terwijl oudere generaties een bak aan werk- en levenservaring hebben. Deze vaardigheden vullen elkaar perfect aan, als er maar naar elkaar geluisterd wordt en er wederzijds respect is. En dat is er. 64% van de medewerkers is positief over de samenwerking met collega’s uit andere generaties (a.s.r., 2023). Geef daarnaast medewerkers van alle generaties zoveel mogelijk eigen regie om hun loopbaan in te vullen. Zorg dat ze werk doen dat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Zo houden ze het wél vol tot hun pensioen.
2. Nog beter meetbaar maken van vitaliteit
Een andere trend in 2024 is het (nog beter) meetbaar maken van de vitaliteit van medewerkers. En daarmee een datagedreven HR-beleid voeren. Want door regelmatig het welzijn en de gemoedstoestand van je medewerkers te meten, krijg je belangrijke inzichten. Zo maak je als werkgever gericht beleid. Ga jij hiermee aan de slag? Er zijn diverse manieren waarop je als organisatie vitaliteit meet. Bijvoorbeeld door het a.s.r. Vitality programma voor bedrijven te gebruiken. Of door systematisch doormetingen te doen met behulp van een meetinstrument als eMood®. eMood® is juist voor kleine bedrijven een waardevol meetinstrument voor vitaliteit. Wat we terugzien in de markt, is dat kleine bedrijven vaak een minimale HR-bezetting hebben. De werkdruk is hoog, en er zijn weinig handen vrij. Met eMood® meet je als bedrijf met weinig moeite veel HR-onderwerpen. De tool biedt een volledige service. Van het versturen van de check-ins tot de wekelijkse dashboards voor leidinggevenden/HR.
3. Cognitieve ontwikkeling door training
Medewerkers die vitaler en duurzamer inzetbaar zijn tot op hogere leeftijd. Het klinkt als muziek in de oren voor werkgevers. Toekomstmuziek? Zeker niet. Als je maar investeert in de vitaliteit van je medewerkers. Bijvoorbeeld door cognitieve ontwikkelding door training aan te bieden. Deze vitaliteitstrend van 2024 zorgt voor het fit krijgen van het brein. Bij cognitieve training is het doel de cognitieve functies, zoals het geheugen, de concentratie of de complexe planningsfuncties te verbeteren. Je oefent met handvatten als zelfmanagement technieken om je brein te trainen. Zo leer je gebruik te maken van de neuroplasticiteit, ook wel de trainbaarheid, van je hersenen. Het toepassen van en oefenen met deze handvatten, zorgen voor een fitter brein. Je ‘empowert’ als het ware je brein en leert je mentale kapitaal te verzilveren. Het resultaat is niet alleen verbeterde cognitieve functies maar ook minder stress, vermoeidheid, angst en meer werkplezier. Je leert met breinfitness je complete cognitieve gezondheid te verbeteren, wat ook zijn weerslag kan hebben op je algehele gezondheid.
4. Focus op medewerkers behouden en aantrekken
Het wordt steeds moeilijker om medewerkers te vinden in deze krappe arbeidsmarkt. En de volgende uitdaging is om ze te behouden. Ontwikkelingsmogelijkheden bieden voor medewerkers helpt enorm. Maar je kunt meer doen om medewerkers vitaal én binnenboord te houden. Sinds 2020 stimuleert de overheid werkgevers om meer medewerkers een vast contract aan te bieden. Voor een deel van je medewerkers geven vaste contracten baanzekerheid. En dat neemt stress weg. Het blijft daarnaast belangrijk om in vitaliteit te investeren. Verder volgen veranderingen in werk elkaar steeds sneller op. Iedere generatie heeft hierover zijn eigen onzekerheden, waardoor medewerkers sneller uitvallen met psychische klachten. Vooral de jongere generaties vinden het moeilijk om hierover te praten met hun leidinggevende. Stel daarom medewerkers op hun gemak en praat over onzekerheden en tegenslag in een veilige omgeving. Verhoog daarnaast de veerkracht van medewerkers met voldoende energiegevers. Bijvoorbeeld met een vitaliteitsprogramma of opleidingsmogelijkheden.
5. Medewerkers ontzorgen met AI als assistent
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Voor zowel werkgevers als medewerkers brengt deze ontwikkeling veel goeds. Medewerkers zijn straks minder tijd kwijt aan routinematige taken. Persoonlijke ontwikkeling draagt bij aan de productiviteit van medewerkers. Bied als werkgever daarom trainingen aan in nieuwe technologieën, zoals AI. Zo leren je medewerkers om hier optimaal gebruik van te maken. En het daarnaast niet als een bedreiging zien.
Vitale medewerkers zijn 18% productiever dan niet-vitale medewerkers. Hierdoor komt vitaliteitsmanagement voor jouw organisatie waarschijnlijk nog hoger op de HR-agenda. Een eerste, belangrijke stap is onderzoeken hoe fit je medewerkers nu eigenlijk echt zijn. Mentaal én fysiek. Onderzoek de gezondheid van je medewerkers niet op je onderbuikgevoel, maar maak vitaliteit meetbaar. Als gids in duurzame inzetbaarheid helpen wij je graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op het trendartikel van a.s.r.